...

Sultestreik vekker liten interesse i norske medier

I slutten av februar fanget Stigmavakta opp en sultestreik blant funksjonshindra i Banja Luka. Vi kunne ikke gjøre stort annet enn å be kolleger i tyngre medier om å følge saken. Men funksjonshindra i Norge støtter opp.

Av Terje Marøy

Diskriminering av funksjonshindra mennesker skjer på alle arenaer og i alle land. At dette også skjer i den bosniske autonome republikken Republica Srpska er ikke noen stor nyhet i seg selv. Den passer mønsteret.

 

Distrofičari nastavili štrajk glađu

Datum: 26.02.2010 18:00
Autor: D. Remikovićslika_tumb2.php.jpg

BANJALUKA - Radnici Zavoda za distrofičare RS juče su nastavili štrajk glađu, drugi dan zaredom zbog otkaza koje im je podijelio stečajni upravnik, a kao glavnog krivca za loše stanje u ovom preduzeću označili su rukovodstvo i menadžment.

Banja Luka er hovedstaden i republikken, som er en av to autonome republikker under staten Bosnia Herzegovina. Borgerkrigen på 90-tallet sto i hovedsak mellom serbere i Republica Srpska og resten av befolkningen. Både krigen og minene som fortsatt ikke er ryddet, har produsert ti-tusener av funksjonshindra i tillegg til de funksjonshindra som er en naturlig del av befolkningen i alle land.

Usaklig oppsagt
Saken gjelder usaklig oppsigelse ved Institutt for Dystrofi i Banja Luka. Oppsigelsene henger sammen med den omfattende korrupsjonen som preger deler av Øst-Europa, også tidligere Jugoslavia. Les om saken her


Støtteerklæringer
Styret i den ideelle menneskerettighets- og BPA-organisasjonen ULOBA har sendt en støtteerklæring og oppfordring til Republica Srpskas statsminister Milorad Dodic og Banja Lukas ordfører.

ENIL (European Network on Independent Living) med Bente Skansgaard som president, har lagt ut et opprop til støtte for streiken. ENIL er med sine regelmessige møter og kontakter i EU-parlamentet en viktig premissleverandør for lovreformer i EU-området, som Bosnia gjerne vil inn i. Oppropet ligger her

Stigmavakta har varslet Aftenposten, Dagbladet, Dagsrevyen, NRK, TV2 og VG. Varslingen ligger her.

Status
Vi vil følge saken etter hvert som den utvikler seg.

Sultestreiken førte fram. 6. mars ble det avholdt møte mellomvisepresidenten i Republica Srpska, som imøtekom arbeidernes krav på alle punkter.

- Alle oppsagte vil få tilbake jobbene sine. Regjeringen ville refinansiere instituttet. Offentlige trykkereioppdrag fra regjeringen vil styres til instituttet, forteller Mimica Zivadinovic

slutt

 

 

 

 

...


Terje Marøy
Ansvarlig redaktør

Stigmavakta
Ellingsrudlia 27
1400 Ski

Tlf: 917 02 481
E-post: tema@online.no